Скритите вреди на кофеина

Кафе

Нека първо кажем няколко думи за кофеина. Това е ксантинов алкалоид, който някои видове растения произвеждат и използват като естествен инсектицид. Съдържа се в листата и плодовете на растения като кафе, зелен чай, гуарана, какао, кола и др. При хората това вещество действа стимулиращо за централната нервна система и продължителната му, редовна употреба води до развиване на зависимост.

Преди да преминем към причините, поради които е добре да се откажем от ежедневната употреба на кофеина, нека споменем някои негови приложения в медицината.

Кофеинът се използва в медицината за лекуване и предотвратяване на нарушения в дишането на недоносени деца. Кофеиновият цитрат е в списъка на основните лекарства на Световната Здравна Организация. Той също може да даде лек защитен ефект срещу болестта на Паркинсон.

Но защо въобще бихме се замислили да се откажем от тази чаша настроение рано сутрин или следобеда в офиса, когато след обедното хапване единственото нещо, което ни се прави е да си вземем следобедна дрямка, но ни чакат куп спешни работни задачи?

Изтощаване на надбъбречните/ адреналните жлези.

Здравите надбъбречни жлези ви позволяват да имате прекрасен живот, така че когато се събудите да сте изпълнени с енергия и да сте готови, да започнете деня си с летящ старт. Когато обаче същите тези жлези са пренатоварени от прекомерните нива на стрес, които кафето им причинява, ти се събуждаш чувствайки се изключително отпаднал, нуждаейки се от чаша кафе, което да даде началната скорост за деня и така омагьосаният кръг се затваря.

Надбъбречните жлези са големи колкото палец органи, намиращи се над бъбреците, като образуват и секретират епинефрин и норепинефрин при стресови ситуации, които хормони помагат на човек да се мобилизира ефективно. Работата е там, че в ежедневието си всеки има достатъчно други стресови ситуации като закъсняващи неплатени сметки, деца рисуващи по стените вкъщи и т.н., и когато с кофеина стимулира жлезите да отделят още от тези стресови хормони, тялото бива подложено на допълнителен стрес, който се надгражда върху ежедневния и така адреналните жлези се пренатоварват и изтощават.

Когато се влезе в трета фаза от адреналното изтощение, което лесно се случва при прекомерен прием на кафе, човек губи желание за ежедневни дейности като готвене, тренировки и др., като се чувства тотално изтощен.

Повишава прекомерно нивата на кортизола

Нивата на кортизола се вдигат толкова много, че се озовавате седящи на бюрото си с нива на стресовите хормони удрящи тавана, които в естествени условия бихте имали само ако ви гони хищник в джунглата.

Кортизола също така е директно и правопропорционално свързан с натрупването на коремни мазнини. Тези, които пият повече от 300мг. кофеин дневно, имат превишени нива на кортизола за 18 от 24-те часа в денонощието.

Действа негативно върху настроението и психологическото благосъстояние

Една от главните причини за това е, че нарушава функцията на серотонина. Серотонина регулира настроението, цикличността на съня и апетита.

Друг начин, по който кафето вреди на мозъка е чрез действието му върху аденозиновите рецептори. Аденозиновите рецептори са тези места в нашия мозък, където чрез аденозина, се съобщава на мозъка, че е време за почивка. Аденозина е страничен продукт от метаболизирането на молекулата, която нашето тяло използва за произвеждане на енергия — АТФ (аденозина трифосфат), което ще рече, че след дейност, която е изисквала  използването на повече енергия (АТФ), организма е толкова повече изморен, и към мозъка се изпращат толкова повече сигнали с аденозин, казващи му да мине в режим на почивка. Кофеина обаче, мимикрирайки тази молекула, заема мястото на аденозина в аденозиновите рецептори и така „скрива“ от мозъка идващата информация за нужда от почивка. Мозъка съответно, продължава изискващата енергия дейност, с което изразходва енергийни депа, и така човек в последствие се чувства по-изморен. Мозъка на свой ред, си има нужните компесаторни механизми и когато „разбере“, че има фактор, които спира неговата комуникация с аденозина, той си създава допълнителни като брой рецептори приемащи сигналите за умора. Ето защо, когато някой се опитва да спира кофеина, положението с умората става сериозно, понеже кофеина отсъства от уравнението, а налице са увеличен брой рецептори за аденозин.

Друг страничен ефект от блокирането на аденозина е възпрепятстването на действието на ГАБА (гама аминобутирова киселина), а това е невротрансмитер, който действа успокояващо, без да води до сънливост.

Кофеина взаимодейства и с невротрансмитера допамин, нужен ни за оптималните нива на мотивация и добро настроение. Повече за механизма, чрез който се случва това, можете да прочетете в тази статия.

Кофеина въздейства на жените по различен начин

Жените се детоксикират от кофеина по-бавно в сравнение с мъжете, като това варира спрямо кога през месеца е менструалния цикъл. Можете примерно да пиете чаша кафе около обяд, което тепърва започва да се метаболизира и малко по-късно усещайки умора да пийнете още кафе, докато обаче все още не сте се детоксикирали от предишното. Така в края на деня имате едно сериозно акумулирано количество кофеин, което нарушава съня ви, а също така влошава ПМС (предменструалния синдром). Кофеина като цяло влошава ПМС при много жени. Ако имате ужасен ПМС и си мислите, че единственото нещо, което го подобрява е пиенето на много кафе, по-скоро се опитайте да не пиете толкова кафе през целия месец и вижте, дали това подобрява състоянието ви.

Кофеина стресира черния дроб

 Кафето и кофеина се преработват и детоксикират в черния дроб.  Черния дроб като цяло участва в метаболизма и пречистването на тялото и когато го пренатоварим допълнително с кофеин, това рефлектира върху хормоните, метаболизма и др.

Кофеинът буквално ограбва енергията ни.

Както знаете, няма безплатен обяд. Повечето хора си мислят, че кафето им дава енергия, но това е погрешно схващане. Кафето не ви дава енергия. Това е обяснено по-подробно горе, където е описано действието му спрямо аденозиновите рецептори. Това, което ви дава е състояние на стрес.

Кафето ви състарява преждевременно

Това става, като то намалява DHEA, или дехидроепиандростерон, който е известен като хормон на младостта и се асоциира с желанието за секс, добре изглеждаща кожа и т.н. От 25-та годишнина този хормон започва малко по малко да намалява, но ако искате тотално да намалите нивата на този хормон в организма си просто започнете да пиете огромни количества кафе.

DHEA се произвежда от надбъбречните (адренални) жлези, за които по-рано споменахме, как биват повлияни от кофеина. Ако тези жлези са тотално изтощени, те не могат да произвеждат оптимални нива от DHEA.

Кафето намалява качеството и продължителността на съня

Някой хора ще кажат: „Аз мога да изпия десет чаши кафе и да заспя без проблем и се чувствам напълно добре, кафето не ми влияе така, понеже вече съм изградил толеранс към него.“ Това за съжаление е показателно, че вече сте на някое от нивата на адреналната умора. Когато става дума за проблеми със съня, не говорим за безсъние. Ако имате толеранс към кофеина, вие ще можете да заспите, но качеството на съня е значително намалено. Кофеина реално намалява дълбокия възобновяващ слип или така наречената фаза 4 от съня. Това е този вид сън, който ви кара да се чувствате отпочинал и зареден, когато се събудите сутрин. Ако обаче редовно се употребява кофеин, този сън липсва или е значително намален и човек се събужда с нуждата за кафе. Ето защо е добре максимално да се намали количеството кофеин или да се спре напълно, за да се постигне ефекта на възобновяващия силите дълбок сън.

Кафето увеличава нивата на кръвната захар

Това от своя страна води до увеличаване на нивата на инсулина. И двете неща действат възпалително в организма, а също пречат за загубата на излишните мазнини, като точно този ефект ще бъде описан в друга статия, понеже си заслужава специално внимание.

Много от вас си мислят, че след като не са добавили захар в кафето си, няма проблем, но реално действието на кофеина вкарва организма в режим на стрес или това е така наречения „бягай или се бий“ отговор на тялото, когато се озове под стрес. Когато тялото премине в този режим, започва да „мисли“ логично и първото му решение е да вкара захар в кръвта, която е нужна като енергия за предстоящите спешни действия (бягане или борба). По този начин след само няколко минути в кръвта вече се намират тези излишни количества захар и тялото е в състояние на хипергликемия. Това от своя страна предизвиква отделянето на допълнителни количества инсулин, който се знае, че е хормон отговорен за запазването и натрупването на мазнини. Инсулина изчиства тези високи нива на кръвната захар, след което те пък падат под нормалното ниво и човек се чувства без грам енергия, което пък го кара да посегне към поредната чаша кафе. Това може иронично да се нарече кофеиновото влакче на ужасите, движещо се стръмно и рязко, ту нагоре, ту надолу.

Кофеина може да се нарече „крадец“ на здраве

Кафето може да ви лиши от много жизнено важни хранителни вещества, като желязото например, тъй като кафето пречи на усвояването му. Също така чрез действието си като диуретик намалява количествата на  витамините, магнезия, калия и други много важни минерали. Подкисляващото действие на кафето, кара организма да извлича алкални елементи от костите, чрез които да възстанови нарушения алкално-киселинния баланс на тялото. Само можете да предположите как действа това.

Кафето съдържа карциногена акриламид

Още през 2002 година е установено образуването на високи нива на акриламид в множество храни, в следствие от процесите на печене и пържене на високи температури. Акриламида притежава геннотоксични и канцерогенни свойства. Той е химикал, който се формира по естествен начин в храни богати на скорбяла при печене или пържене на температура повече от 120 градуса по Целзий. Изследвания са доказали, че акриламидът води до ракови заболявания при животни и учените считат, че е потенциално концерогенен при хора на всякакви възрасти. Той се причислява към група 2А (потенциален канцероген) от ООН, а също така провокира  болести на нервната система. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) обявява акриламида в храните за проблем на общественото здраве. Според „Българска национална асоциация активни потребители“ потребителите са изложени на акриламид при консумация на индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, кафе, различни сладкиши и  крекери. Макар че чипсът от моркови, цвекло или пащърнак се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че в него се съдържа почти два пъти повече акриламид, отколкото в картофения чипс. В бъдеще смятам да отделя една статия само на акриламида, тъй като тази тема обхваща огромна група храни.

Широкоразпространен мит е, че напитката от печено кафе съдържа антиоксиданти. За да се приготвят за правене на кафе, кафеените зърна биват печени часове наред почти до цвят на въглен, на температура далеч по-висока от тази, над която повечето, ако не и всички от въпросните антиоксиданти биват разрушени и техните полезни качества буквално изпарени. Тук изключение правят може би зеленото кафе и зеления чай и то попарени в не толкова вряла вода.

Ако статията ти е допаднала, моля те, сподели я с твой близък, на който мислиш, че би била полезна.
Благодаря ти предварително! 🙂

Източници:
https://youtu.be/v_T2B3oNfy8
Wikipedia.org
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2020-001915_BG.html

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *