Молекулата на мотивацията – Допамин

Допамина е невротрансмитер, което е подобен на хормон преносител на информация, който се движи в нервната система, докато хормоните са също преносители на информация, но чрез кръвта.

Молекулата на допамина

Невротрансмитерът допамин притежава свойството да ви дава удоволствие. Свързан е и с други неща, като движението например. Допамина е този невротрансмитер, който освен удоволствието ви дава и чувството на жизненост и мотивация, а също така спомага за добрата концентрация и краткосрочната (работна) памет.

Ето защо, когато е налице недостиг на допамин се проявяват състояния и симптоми като: липса на мотивация, умора, пристрастеност, проблеми с настроението и концентрацията, депресия, тремор и др.

Могат да се изредят следните причини за недостига на допамина:

 • При прекомерното приемане на кофеин, алкохол, захар, при приемането на наркотици и някои лекарства с психиатрична приложимост, както и при прекомерните сексуални активности се стимулира значително отделянето на допамин и с времето го изчерпват, а също така се активират компенсаторни процеси в мозъка, които поради голямото количество на редовно прииждащ допамин, намаляват броя на допаминовите рецептори, което намалява и способността на мозъка да усвоява допамина.
 • Стрес;
 • Ниската киселинност на стомашните сокове, което води до трудно метаболизиране на протеините, съответно на нужния материал за синтезирането на допамин от тялото. Тук варианта е да се компенсира с малки количества оцет.
 • Адренален стрес – надбъбречните жлези също произвеждат допамин, така че ако е налице изтощаването им, трудно се постигат нормални нива на допамин. Хроничния стрес като цяло спомага за изчерпването не само на допамина, а и на всички невротрансмитери, което води до техния недостиг.

Ето и някой съвети как да нормализираме на нивата на допамина.

 1. Първия е свързан с намаляването или по-добре спирането на приема на споменатите по-горе субстанции.
 2. Справянето със стреса също е една сериозна стъпка в посока на нормализирането на нивата на допамин.
 3. Нормализиране на киселинността на стомашните сокове.
 4. Набавяне на следните компоненти, които са нужни на тялото да си произведе допамин, чрез богати на тях храни или като хранителни добавки в случаите на по-сериозен допаминов недостиг:
  • Тирозин и Л-Тионин, които са натурални аминокиселини – прекурсори на допамина или по-просто казано това са градивни елементи които тялото използва за да си произведе допамин.
  • Витамин D, които спомага за изработването на допамина. Набавя се чрез излагането на слънце.
  • Витамини B6 и B5, които участват в синтеза на допамин.
 5. Умерените физическите упражнения спомагат за естественото освобождаване и повишаване на допамина.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *